Nyitva: H-P: 9.00-17.00      +36 70 560 46 99      info@megerteskozpont.hu      Facebook

Aki segít neked

Gombos R. Roland

Gombos Richárd Roland
Életvidító specialista

Miben tudok neked segíteni?

Javaslatokat teszek, nézőpontokat mutatok, hogy te magad felismerd azokat az érzelmeket, blokkokat, amelyek akadályoznak a mindennapokban teljes megélésében.

Blokkjaid feloldásában segítek, hogy megtaláld a kiegyensúlyozottságot, az egészséget, a boldogságot, és a létezés békéjét életedben. 

Azokat az embereket hívják így, akik a szervezetük működéséhez szükséges energia egy részét másoktól csapolják le. Az energiavámpír áldozata csak azt veszi észre, hogy fárad, kimerül, minden energiája elszáll és már csak aludni van kedve.
A legtöbb „vámpír” nem is tud arról, amit cselekszik.
 
Kik is ők valójában?

Az az ember, aki csak akkor érzi jól magát, ha feszültség uralkodik a munkahelyen, a környezetébe. Megtalálja mindig azt a személyt, akinek állandóan panaszkodhat, és sorozatos elégedetlenkedés jellemzi. Ő az igazi pesszimista szemüveget viselő, munkatárs, családtag, aki percek alatt kikerget minket a világból.

Tudattalan motivációja: „Inkább én akasszak ki mindenkit, mint hogy mások erősebbek legyenek és tönkretegyenek engem.” Élvezi a kialakult kaotikus helyzetet, ”a játszadozását” kényelmes helyzetben „székében hátradőlve” szemléli végig.
Ezeknél az embereknél a személyiség bizonyos fokú zavara mindenképp fennáll, inkább segítségre szorulnak, mint kirekesztésre.
Sigmund Freud szerint minden emberi kapcsolatban megfigyelhető jelenség az indulatáttétel. Ami egyfajta, ismétlési kényszer hatására megvalósuló emlékezés, melynek során a személy korábbi kapcsolatait és az arra vonatkozó tudattalan vágyait és indulatait ismétli meg. Azért teszi mindezt, mert van benne egy kialakult minta, elfojtott, fel nem dolgozott érzelem. Ami nem más, mint az ő életbe maradó, túlélő programja, ami olyan „szuperül” működött eddig. Ezért a „vérszívás” módja nagyon gyakran a negatív gondolatok, életesemények átadása és annak elvárása, hogy a szenvedő fél is hasonlóképp reagáljon. Mert így megkapja, beválthatja a „játszmája” zsetonjait.
 
Mivel és hogyan lehet energiát lopni?
Egyszerű a személyiségünkkel.
Találkozhatunk olyan energia tolvajjal, aki verbálisan lop, és van, aki ehhez cselekedeteit használja fel. Ők nem beszélnek, „csak” a társaságunkban vannak. Ők azok, akik mindazt, amit rengeteg energiával elértünk: önbizalmat, önértékelést, sikerérzetet, boldogságot irigyelik tőlünk. Ez is jól mutatja, hogy olyanokra tapadnak, akiknek sok az energiájuk, akik többnyire vidámak optimisták hiszen innen van mit lopkodni. Úgy teheti mindezt, hogy alattomos, beszúrt megjegyzésekkel leértékelésekkel próbál kisebbíteni téged. A figyelmed kell neki, hogy kiakadj! Érzelmileg manipulál! Ő pedig ettől egyre "boldogabb", hiszen te már nem veszélyezteted őt. Lehúzott a szintjére, mert nem voltál éber. Hiszen csak panaszkodni akar, nem megoldani a gondokat.
 
Mégis mit tegyünk hát, ha nem kívánunk kifacsart citromként élni (pld: anya-lánya kapcsolatokban), és nem akarjuk a szeretett lényt elveszíteni vagy megbántani. Létfontosságú, hogy megtanuljunk „határ kijelölő vonalat” húzni, felállítani. Azért fontos megtanulnunk felismerni az energiavámpír típusokat az életünkben, mert így tudjuk biztosítani önmagunk számára a szeretetet. Gyakran feltehetjük a kérdést!
 
Ő nem veszi észre, hogy miben van?
Mi az, ami miatt egyedül nem boldogul?
Miért akarja, hogy a másik is rosszul érezze magát?
 
Ennek kiderítéséhez kérdéseket tehetünk fel neki, hogy közelebb kerüljünk a valós okokhoz. Ekkor meglátjuk, hogy sosem az a valós probléma, amit a felszínen mutat. A mélyben ott forr és dübörög a negatív érzelem, ami folyton (akár naponta is) ki akar törni. Ezért érez késztetés a beszédre „a negatív fröcsögésre”, mert így az adott ember kiüríti azt a bizonyos tartályát „fájdalomtestét” és fellélegezhet egy kis időre. Ám ez egy nagy tévedés! Amit tesz, az ő szempontjából megerősítés minden alkalommal! Így biztosítja az életbe maradását, a túlélését. Nem veszi észre (vakfoltja van rá)! A benne lévő belső gyermek pedig kiabál, ordít, üvölt a tehetetlenségtől. Segítséget vár valakitől! Legfőképpen attól, aki vevő az ő játszadozására.
Azt mondja az egyik belső része, hogy:
- Jöjjön már valaki „segít-ő”, akire támaszkodhatok és kihúz a saját kis csapdámból. Mindegy ki csak jöjjön valaki!
 
Ez olyan regrediállt (visszafejlődik) állapotba utaztatja a személyt, ami egészen csecsemőkorig repíti vissza.
Egy csecsemőnek kire van szüksége?
Itt jön a legtöbb hibás válasz, amikor azt válaszolja valaki, hogy az anyára. Egy csecsemőnek nem az anyára van szüksége, hogy életben maradjon, túléljen. Neki mindegy, hogy ki ad ételt, szeretetet, cirógatást. Lehet az apa, anya, tesó, nagymama, nagypapa, barátnő stb…! Csak valaki adjon, segítsen rajta! Ezt az állapotot élheti „újra” az adott személy.
Ismét feltehetjük a kérdést!
 
Ezt miért csinálja az elméje? Ez miért jó neki?
Csupán azért mert a tudattalanjában ez „fut” mintaként.
„A tudattalanunk a reagáló elménk, ami vezérli, irányítja az életünket 90%-ban. Sokunk nem látja a fától az erdőt és azt hisszük, hogy mi irányítjuk az életünket. Egyszer mindenkiben „felgyullad az a bizonyos gyertyaláng” vagy úgy is mondhatom, hogy „becsöngetnek hozzá” és akkor elkezdi feltárni a tudattalanjában elfojtott érzelmeket. Gyakran előfordulhat, hogy segítesz neki, és ő úgy érzi, hogy nem érdemli ezt meg. Ameddig nem tesz érte, addig irgalmatlan sok kudarc vár a „kölyökre”. Akiben a makacsság, a düh tombol, annak a tanulópénz sok-sok év lesz. Ezt ő választotta, ez az ő élete!
 
Mi csak annyit tehetünk, hogy megoldást találunk a saját élethelyzetünkre és alaposan megfigyeljük, mi a közös az ilyen helyzetekben mi történik velünk és feloldjuk az energiaadási-kényszer okát. Kilépünk „a megmentő” segítő játszmából. Ameddig nem sikerült megtalálnunk és feloldanunk azt a tapasztalatot, ami miatt hagyjuk magunkat leszívni bizonyos helyzetekben, addig bele fogunk csúszni az áldozat szerepébe. Fáradtak leszünk, mert folyton ellenállunk és ott tartjuk magunkban az energiát. Amíg nincs teljes elfogadás, addig vonzani fogjuk a félelem tárgyát! „Leszív a munkatársam, a családom” Amikor kimondod, pont megerősíted, amit nem akarsz. Egyszerűen azért, mert negatív a hozzáállásod a helyzethez. Szavakkal, cselekedeteiddel, gondolataiddal teremtesz. Arra gondolj, amit akarsz, és azt vonzod magadhoz!
 
Mégis mit csinálhatunk ilyenkor?
1. Amikor észrevesszük mi történik, akkor hozzunk egy döntést, és vegyük vissza az irányítást, vigyük a figyelmünket önmagunkra. Légy önző! Így nem azonosulsz a most történtekkel!
2. Változtassunk testhelyzetet! Húzzuk ki magunkat és vegyünk egy mély levegőt, majd fújjuk ki, közben félig forduljunk el a másiktól. Ezzel megváltoztatjuk a két ember közötti dinamikát, energia áramlását.
3. Nézzünk körül, gyakran szakítsuk meg a szemkontaktust, koncentráljunk a belső világunkra. Amint megszakad a hipnotizált figyelem, máris érezzük majd, hogy több az energiánk. Milyen testhelyzetben állunk? Hogyan tartjuk a karjainkat? Mekkora távolság van közöttünk?
4. Fogadd el azt, hogy nem értetek egyet.
5. Maradj kiegyensúlyozott, és igyekezz kedves lenni, mert ez elsőre mindig rád van hatással. Így tudsz magadnak szeretetet adni. Ki a legfontosabb személy az életedben? Én magam!
6. Húzd meg a határokat és ha, nem tiszteli, jogod van azonnal kilépni az önsajnáló energiájából. Ez az övé és maradjon is nála!
7. Tölts minél kevesebb időt a társaságában!
 
Hat fő energiavámpír típus létezik:
1. Az áldozat vagy a mártír
- a bűntudatodra pályázik és minden empátiát és szimpátiát elszív tőled
- állandóan vádol, manipulál és érzelmileg zsarol másokat
- rendkívül alacsony az önbecsülése és gyakran leírja, elmondja milyen borzalmas napja volt
- szükségük van egy állandó visszajelzésre, visszaigazolásra
- értéktelennek és elfogadhatatlannak érzik magukat
 
2. A narcisztikus vámpír
- nincs meg az a képessége, hogy kifejezze együttérzését vagy hiteles érdeklődést mutasson mások iránt
- filozófiájuk tudat alatt az „én előbb, aztán te”
- elvárják, hogy őket helyezd első helyre, egójukat tápláld és azt tedd, amit mondanak
- hamis bájjal fognak téged manipulálni, és szélsebesen hátat fordítanak neked és hátba döfnek
- hatalmas elnyomást fogsz érezni, miközben összeroskadsz a rivaldafényükben
 
3. Az uralkodó vámpír
- szereti felsőbbrendűnek, alfa hímnek vagy alfa nősténynek érezni magát
- a belső mély bizonytalanságukat, félelmüket, hogy ők „gyengék” úgy igyekszenek túlkompenzálni, hogy téged megfélemlítenek
- gyakran hangoskodó emberek, merev meggyőződésekkel
- a világot „fekete-fehérként” érzékelik
 
4. A melodráma vámpír
- problémákat teremtenek
- szeretnek kríziseket teremteni, hiszen ez alkalmat ad arra, hogy áldozatnak érezzék magukat, így egy eltúlzott személyes fontosságra tehetnek szert és az élet valódi problémáit elkerülhetik
- a bennük keletkezett negatív érzelmek függőséget okoznak (ilyen lehet például a harag)
 
5. Az ítélkező vámpír
- nagyon alacsony az önértékelésük, szeretnek másokkal kötözködni
- ahogyan másokkal bánnak, csak egy tükröződése annak, ahogyan önmagukkal bánnának
- szeretnek a bizonytalanságodból táplálkozni, egójukat felnagyítják, hogy te kicsinek, szánalmasnak és megszégyenülve érezd magad
 
6. Az ártatlan vámpír
Az energiavámpírok nem mindig rosszindulatúak
- Néha a gyámoltalan, tehetetlen típusú emberekben találkozunk velük, akik segítségre szorulnak – mint a gyermekek, vagy a barátok, akik túlságosan is támaszkodnak rád
- nagyon fontos őket önállóságra bátorítani. Azzal, hogy állandóan a támasz szerepét játszod, felemészti az energiáidat. Ennek következtében nem marad energiád saját magadnak segíteni
(Hat fő energiavámpír típus - forrás: http://blikkruzs.blikk.hu)  
 
Szerintem igazán jó megoldás az, ha körbeveszed magad pozitív emberekkel, akiknek ugyan vannak néha gondjaik, ám egészen máshogy közelítenek ezekhez. Eljuthatsz a folyamatban oda is, hogy tudsz az egészen nevetni. Ez a legjobb ahova megérkezhetsz, egy hosszú út után. Figyeld magad és alakítsd ki a saját stratégiád! Bátran állj bele a konfliktusba és határozott lépéssel lépj ki a komfortzónádból!
 
Tapasztalj, alkoss újat, nevess, élj!
 
 
 
Ricsit mindenkinek csak ajánlani tudom, aki boldogabb életet szeretne. Árad belőle a szeretet és a segítőkészség. Látni a szemeiben az együttérzés örömét, amikor rájövünk, mi miért történik életünkben. Több problémámat is megoldott, amivel évek óta küzködtem. Depresszió, alkohol, érzelmi függőség...Különböző technikákat javasolt, hogyan fogadjam el, és szeressem önmagam. És működik! Sokkal mosolygósabbak a napjaim. Minden talalkozás, beszélgetes után többnek érzem magam. Hatalmas változáson mentem keresztül pár hét alatt a segítségével.  Örök hála és köszönet neki! R. Brigitta...
 Egy hosszú önismereti munka során jutottam el egy ismerős ajánlására Ricsihez.Bevallom, az általa használt módszerek kipróbálásán túl arra is nagyon kíváncsi voltam, hogyan tudnak működni a \"férfi-energiák\" egy lelki gyógyító személyében.Nos, a benyomásaim első perctől fogva nagyon pozitívak voltak és nagyfokú bizalmat éreztem, mert Ricsi nagy empátiával és odafigyeléssel foglalkozott a problémáimmal. A hipnózis terápiát csak ajánlani tudom, a módszer képes a jelenben cipelt problémáink a mélységes múltban való okainak megmutatására.Lenyűgözőnek találtam egy másik terápiás alkalommal a felrajzolt családfa és a családban előforduló súlyos betegségek alapján a családtagokban meghúzódó mély lelki mozgatórugók és ös...
A mindennapok sok megpróbáltatás elé állítottak egy nem éppen önbizalommal, félelemmel teli emberként. A terápia mindenre magyarázatot adott, megértettem, hogy ebben a történetben miért úgy és miért akkor voltak mélypontok. Megmutatta számomra, hogy nem kell mindenért magamat hibáztatni és felelőssé tenni. Az életben minden van valamiért, tehát azt is megtanultam, hogy véletlenek bizony nincsenek! Nekem nagyon sokat adott az a tartalmas beszélgetés egy olyan terapeutával, mint Richárd! Én mindenkinek csak ajánlani tudom Őt! Személyisége magával ragadó, olyan kisugárzással rendelkezik, ami már önmagában is gyógyító erejű, párosítva a terápiával és természetesen a hipnózissal. Számomra ma már csak a jelen létezik, a múltat lezárta...
\"Lenyűgözőnek és hatalmas dolognak tartom, hogy már az első alkalom mekkora felismeréseket és Aha! érzéseket okozott. Sikerült megértenem és túljutnom azokon a múltbéli történéseken, amik kihatottak a jelenemre, és megoldhatatlannak tűnő feladatként álltak előttem. Az első beszélgetés óta 7 hónap telt el, és az életem teljesen megváltozott. A hipnózis segített olyan dolgokra is rávilágítani, amiről nem is sejtettem, hogy esetleg akadályozhatja egy kiegyensúlyozott, boldog élet lehetőségét. Falakat lehet vele áttörni, ami után az ember elindulhat a fejlődés útján. Rendkívül hálás vagyok Ricsinek, mert az ő tudása, személyisége, és osztatlan figyelme nélkül soha nem tudtam volna ilyen rövid idő alatt ekkora pozitív irányú ...
\"A beszélgetések által sokkal jobban megismertem saját magamat, motivációimat, megszűnt bennem a harag, és abbahagytam mások hibáztatását. Az Én életemért Én vállalom a felelősséget. Alapvetően nem szívesen adom ki magam másoknak, azonban Ricsinél szinte rögtön megnyíltam. Személyiségével meghitt, szeretetteljes hangulatot teremt, melyben az emlékek átbeszélése, új szemszögből való megvilágítása, és megértése során teljes szívből lehet sírni és nevetni. A felismerések Aha! érzéseinek hatására mindent tudni akartam. Tanulni, megérteni, elfogadni, fejlődni.  Nagybetűs élmény a közös munka egy szakmailag és emberileg is nagyszerű terapeutával.\"L. Adél...
\"Ricsit a fogyási nehézségeim kapcsán kerestem fel! Hipnózis céljából, mert megszerettem volna érteni saját magam miért ragaszkodom a kilóimhoz! Amikor először találkoztam Ricsivel, egy jó érzés fogott el, éreztem, hogy megbízhatom benne és segíteni akar nekem! Elmesélte milyen tapasztalatokkal rendelkezik és hogyan tud nekem segíteni!A találkozások folyamán rávilágított bizonyos pontokra az életemben amit saját magam nem akartam elismerni vagy nem vettem észre, ezzel is segítette gyógyulásomat! Úgy érzem sikerült megtalálnom a konzultációk végével a harmóniát önmagammal és a bánat evések és evési rohamok megszűntek!Elkezdtem újra sportolni! A folyamatban elkezdtem megtalálni újra önmagam! Mindenkinek csak ajánlani tudom! A hipn...
 \"Nagyon sok ember életében történhetnek olyan események, amelyek elengedéséhez segítségre van szüksége. Ehhez először is az kell, hogy az ember beismerje, hogy bajban van. Be kell látnia, hogy egyedül nem tud megbirkózni a múlttal, és a múltból nem tud megérkezni a jelenbe, mert az itt és mostban éljük az életünket. Sokan leragadtunk valahol, valamelyik eseménynél a múltban, ahonnan el kell szakadnunk. Nekem ebben segített a hipnoterápia, illetve Roland. Féltem tőle, nem tudtam mire számíthatok. Nehezen szántam rá magam, de a \"kezelés\" után szó szerint újjászületve megtaláltam önmagam, kitűztem a jövőre vonatkozó céljaim és gőzerővel élem az életem!\"S. Edina...
Testi tüneteink üzenete - GNM Bio-logikaSzervrendszereinkre épülő 9 x 1 napos képzés Emésztés-Kiválasztás-Keringés-Mozgás-Légzés-Ivarszervek-Érzékszervek-Hormonrendszer tematikában...
Megértő-Együttműködő Kommunikáció (MEK) I-IIMegértő, együttműködő kommunikáció elsajátítása, fejlesztése 2 x 2 napos kommunikációs tréning 4-9 fő részére...
Én-felismerés (megértés)6 x 8 óra önismereti munka BENSŐ GYERMEK-éneddel Születés - Család - Rendszerek - Kommunikáció - Bőség - Érett felnőtt tematikával...
Lélekvidító Benső Műhely Önismeret, öngyógyítás, test-tudatosság - Intenzív, mozgásos, önismereti csoportos 6-9 alkalmas műhely...
Vélemények\"Mit mondhat az ember egy klienséről, aki hosszú éves, gyerekkorából hozott gondokat old meg, majd 360%-ot változtat életén, folytatva azt, hogy hipnoterapeuta kollégám lesz, és végül barátom. És Richárd itt nem állt meg. Folyamatosan tanul, fejlődik egy tiszta lelkű kiegyensúlyozott ezoterikus, energia és lélek gyógyító lett. Aki segíti az embertársait, hogy ugyanazon vagy hasonló változásokon vezesse keresztül őket, életük és egészségük javulásában.Őszinte szívvel, tisztelettel ajánlom szolgáltatásait és büszke vagyok, hogy barátom, kollégám évek óta.\"Kun Attila CCHt., Direktor Magyar Hipnózis Akadémiahttp://www.magyarhipnozisakademia.com/...