Elérhetőség Blog H-P: 9.00-18.00            +36 70 560 46 99         Facebook        info@megerteskozpont.hu

Megértés központ

Rendezvény naptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

HAHOTA JÓGA

NEVETÉSSEL AZ EGÉSZSÉGÉRT

A megoldásra dr. Madan Kataria indiai orvos jött rá, aki 1995-ben hívta össze az első nevetős társaságot. A nevetés-technikát a jógából vett PRÁNA jáma légzés alapjaira építette. A hahota jóga mára nemzetközileg ismert, és elismert módszer, melyet világszerte Hahota Klubokban ismerhetnek meg és gyakorolhatnak a nevetni vágyók.

Célja az egészség megőrzése.

A nevetés, mint gyógyító erő, más orvosokhoz fantáziáját is beindította. Dr. Patch Adams például, a betegeit mindig megnevettette. Filozófiája szerint a nevetés kiegészíti az orvosi kezelést és kacagás által hatékonyabb eredményt lehet elérni. Ma saját kórházában alkalmazza -e terápiát, a róla készült filmet szeretettel ajánlom. ( Patch Adams- Robin Williams főszereplésével)

Itt van még Norman Cousins író esete, ami szenzációnak számított az orvostársadalomban. Bechterew-kórban szenvedett, ami az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan ízületi betegség, ő mégis meggyógyult a nevetés segítségével. A hahotázás fontos része volt a gyógyulási programjának.

Dr Madan Kataria bemutatja

a nevető jógát

A nevetés...

 

A csoportos foglalkozások előnye abban rejlik, hogy a nevetés ragadós, és mint a népdal, ugyanúgy szájról szájra terjed. Ha valaki elkezd nevetni, kacagni a környezetében, előbb –utóbb követői lesznek, ragad az emberekre a jókedv.

A nevetés hatására mélyül a légzés, így több oxigén kerül a szervezetbe, jobb lesz a vérkeringés és a szervek működése is javul.

A hahota órán először a nevetés hamis lehet, később válik természetessé és felszabadultabbá, ám az agy nem igazán tud különbséget tenni a hamis és felszabadult nevetés között, a lényeg a nevetésen van. A nevetés tanulható, sőt spontán módon is kiváltható.

Van egy ajánlott recept:

“Minden étkezés előtt és után, és az étkezések között jelentős mennyiségű,

gyakran ismételt nevetést ajánlok.” (dr. Bubó)

A nevetés azonban sokszor már az iskola előtt álló gyerekek mindennapjaiból kiveszik. A gyerekek könnyen kaphatók az örömre, ami sok mindenben segíthet. A kacagás által kiváltott legális és ingyenes "orvosság" az endorfin és adrenalin is jelentősen képes csökkenteni a fájdalmakat. A nevetés ősi tudás, megtalálható mindenkiben. Merjük alkalmazni, és a nevetés nem marad el. A nevetés felszabadítja a rejtőzködő energiákat.

Miért hasznos a nevetés?

 • Mert több mint 400 izmot mozgat meg
 • Csillapítja a fájdalmat, mert adrenalint és endorfint választ ki
 • Növeli a találékonyságot, a kreativitást és a humorérzéket
 • Elősegíti a pozitív gondolkodást és életfelfogást
 • Oldja a stresszt, a belső feszültséget
 • Szünetet teremt a gondolkodásban tudatos elménk pihen
 • Örömöt okoz
 • Kalóriát éget el
 • Kitágítja a tüdőnket, javítja a szervezet oxigénellátását
 • Erősíti az immunrendszert, betegség esetén gyorsítja a gyógyulást
 • Emberről- emberre terjed
 • Spontán is kiváltható
 • Szebbé, szimpatikusabbá tesz
 • Növeli a teherbíró képességet
 • Tisztítja az ereket, javítja a keringést
 • Megmozgatja és megmasszírozza a belső szerveket
 • Nincsenek káros mellékhatásai

Hogy indítod a napod…

Ha reggel jókedvűen ébredsz és sikerül a kellemes hangulatot megőrizned, sokkal könnyebben viszonyulsz az élet dolgaihoz. Sokkal valószínűbb, hogy több kedves emberrel találkozol, és jóval kevésbé fogsz figyelni az élet negatív oldalára. Az emberek gyakran kezdik úgy a napjukat, hogy a fürdőszobában méregetik magukat:

 • Úr Isten, hogy nézek ki?
 • Milyen nyúzott vagyok…
 • Ezek a szarkalábak, ez a karika itt, hát ez a táska a szemem alatt…

Ezek a gondolatok pedig meghatározhatják a nap további részét.
Vajon hogyan indul egy olyan reggel, amikor elhatározod, hogy úton-útfélen mosolygós, kedves emberekkel találkozol, akiket te is megajándékozol egy kedves mosollyal, néhány jó szóval, biztatással, dicsérettel?
Kezd rögtön magaddal!

Nézz szembe a tükörbe, azzal a reád visszatekintő kedves emberrel és mondd neki:

Milyen jól nézek ki, milyen jó, hogy én megszülettem!

Aki ma találkozik velem, az kifogta az aranyhalat!

Meg tudom csinálni!

Képes vagyok a feladataimat sikeresen megoldani.

Szeretem magam.

Azután húzd ki magad, mosolyogj, kacsints egyet a tükörképedre és mondd:

Igen, ez igaz!

Reggeli nevetés

Ezután hajlított könyökkel először tenyérrel lefelé – Ho-ho -, majd tenyérrel felfelé – Ha-ha – a testeddel párhuzamosan (mintha pumpálnál) lengesd a kezed egyre gyorsuló ritmusban, míg egy kellemes nevetés nem tör ki belőled.

Ismételd meg ezt háromszor.

Grimaszolj egy kicsit a tükörnek, hogy a mimikai izmaid jól megmozgasd.

Ha mulatságosnak találod, nyugodtan nevesd el magad.

Ezután két kezed ujjaival lágyan kopogtasd végig a fejtetődet és fejed hátulsó részét, majd simítsd meg tenyereddel arcodat, hajadat és a fejedet.
Kicsit gyúrd át a füleidet, ez majdnem olyan, mintha a tested végig masszíroznád, mert a fülön az egész testünk le van képezve, minden testrészünk akupresszúrás és akupunktúrás pontja megtalálható itt.

Ezt úgy csináld, hogy a jobb kezed középső és mutató ujjával támaszd meg kívülről a jobboldali fülkagylód és a hüvelykujjaddal lágyan morzsolgatva masszírozd át felülről a fülcimpáig és vissza.

Ezzel egy időben ugyanezt tedd a bal kezeddel és a bal füleddel.

A gyakorlatok után pedig csináld végig a szokásos rutint, a tisztálkodást, reggelit, stb. csak most vidámabban, jobb kedvvel.

Figyeld meg, hogyan változik a világ körülötted.

Ha észreveszed a változást, kérlek, oszd meg velem és én szívesen közzéteszem a honlapomon az élményeidet, ha úgy gondolod, hogy ezt jó lenne másokkal is megosztani.

Ha van ötleted arra vonatkozóan, hogy mivel lehetne még szebbé tenni a nap indulását kérlek, írd meg, hátha tudunk ezáltal a többieknek is segíteni.

Jusson eszedbe, ha a te hangulatod, életed javul, a téged körülvevő emberek élete is javul, változik.

Ha javítani akarsz mostani életeden, közérzeteden, gyere el a Hahota Klubba, és megtapasztalod, hogy alkalomról alkalomra egyre jobban érzed magad.

NEVETŐS, MOSOLYGÓS NAPOKAT KÍVÁNOK!

Nyilatkozat
Gyógyító és egészségügyi szolgáltatást nem végzek. Törvényesen ma Magyarországon csak orvos gyógyíthat. Az általam nyújtott szolgáltatás közérzetjavító tevékenységnek minősül, és nem helyettesíti az orvosi kezeléseket.

Megértés Cselekvés Központ

Gombos Richárd Roland

E-mail: info@megerteskozpont.hu
Mobiltelefon: +36 70 560 46 99
Facebook

Belépés

 

Megértés Cselekvés Központ
Szombathely

Adatvédelmi nyilatkozat

A Rolandot mindenkinek csak ajánlani tudom,aki boldogabb eletet szeretne. Arad belőle a szeretet es a segitőkészség. Latni a szemeiben az együttérzés örömeit,amikor rájövünk mi miért történik. Több problémámat is megoldott,amivel évek óta küzködtem. Depresszio, alkohol, érzelmi függőség...Különböző technikákat javasolt, hogyan fogadjam el és szeressem önmagam. És működik! Sokkal mosolygosabbak a napjaim. Minden talalkozás, beszélgetes utan többnek érzem magam. Hatalmas változáson mentem keresztül pár hét alatt a segítségével. Örök hála és köszönet neki! R. Brigitta...
 Egy hosszú önismereti munka során jutottam el egy ismerős ajánlására Rolandhoz. Bevallom, az általa használt módszerek kipróbálásán túl arra is nagyon kíváncsi voltam, hogyan tudnak működni a \"férfi-energiák\" egy lelki gyógyító személyében. Nos, a benyomásaim első perctől fogva nagyon pozitívak voltak és nagyfokú bizalmat éreztem, mert Roland nagy empátiával és odafigyeléssel foglalkozott a problémáimmal. A hipnózis terápiát csak ajánlani tudom, a módszer képes a jelenben cipelt problémáink a mélységes múltban való okainak megmutatására. Lenyűgözőnek találtam egy másik terápiás alkalommal a felrajzolt családfa és a családban előforduló súlyos betegségek alapján a családtagokban meghúzódó mély lelki mozgatórugók é...
A mindennapok sok megpróbáltatás elé állítottak egy nem éppen önbizalommal, félelemmel teli emberként. A terápia mindenre magyarázatot adott, megértettem, hogy ebben a történetben miért úgy és miért akkor voltak mélypontok. Megmutatta számomra, hogy nem kell mindenért magamat hibáztatni és felelőssé tenni. Az életben minden van valamiért, tehát azt is megtanultam, hogy véletlenek bizony nincsenek! Nekem nagyon sokat adott az a tartalmas beszélgetés egy olyan terapeutával, mint Roland! Én mindenkinek csak ajánlani tudom Őt! Személyisége magával ragadó, olyan kisugárzással rendelkezik, ami már önmagában is gyógyító erejű, párosítva a terápiával és természetesen a hipnózissal. Számomra ma már csak a jelen létezik, a múltat lezártam....
\"Lenyűgözőnek és hatalmas dolognak tartom, hogy már az első alkalom mekkora felismeréseket és Aha! érzéseket okozott. Sikerült megértenem és túljutnom azokon a múltbéli történéseken, amik kihatottak a jelenemre, és megoldhatatlannak tűnő feladatként álltak előttem. Az első beszélgetés óta 7 hónap telt el, és az életem teljesen megváltozott. A hipnózis segített olyan dolgokra is rávilágítani, amiről nem is sejtettem, hogy esetleg akadályozhatja egy kiegyensúlyozott, boldog élet lehetőségét. Falakat lehet vele áttörni, ami után az ember elindulhat a fejlődés útján. Rendkívül hálás vagyok Rolandnak, mert az ő tudása, személyisége, és osztatlan figyelme nélkül soha nem tudtam volna ilyen rövid idő alatt ekkora pozitív irányú v...
\"A beszélgetések által sokkal jobban megismertem saját magamat, motivációimat, megszűnt bennem a harag, és abbahagytam mások hibáztatását. Az Én életemért Én vállalom a felelősséget. Alapvetően nem szívesen adom ki magam másoknak, azonban Rolandnál szinte rögtön megnyíltam. Személyiségével meghitt, szeretetteljes hangulatot teremt, melyben az emlékek átbeszélése, új szemszögből való megvilágítása, és megértése során teljes szívből lehet sírni és nevetni. A felismerések Aha! érzéseinek hatására mindent tudni akartam. Tanulni, megérteni, elfogadni, fejlődni. Nagybetűs élmény a közös munka egy szakmailag és emberileg is nagyszerű terapeutával.\"L. Adél...
\"Rolandot a fogyási nehézségeim kapcsán kerestem fel! Hipnózis céljából, mert megszerettem volna érteni saját magam miért ragaszkodom a kilóimhoz! Amikor először találkoztam Rolanddal, egy jó érzés fogott el, éreztem, hogy megbízhatom benne és segíteni akar nekem! Elmesélte milyen tapasztalatokkal rendelkezik és hogyan tud nekem segíteni! A találkozások folyamán rávilágított bizonyos pontokra az életemben amit saját magam nem akartam elismerni vagy nem vettem észre, ezzel is segítette gyógyulásomat! Úgy érzem sikerült megtalálnom a konzultációk végével a harmóniát önmagammal és a bánat evések és evési rohamok megszűntek! Elkezdtem újra sportolni! A folyamatban elkezdtem megtalálni újra önmagam! Mindenkinek csak ajánlani tudom! A h...
 \"Nagyon sok ember életében történhetnek olyan események, amelyek elengedéséhez segítségre van szüksége. Ehhez először is az kell, hogy az ember beismerje, hogy bajban van. Be kell látnia, hogy egyedül nem tud megbirkózni a múlttal, és a múltból nem tud megérkezni a jelenbe, mert az itt és mostban éljük az életünket. Sokan leragadtunk valahol, valamelyik eseménynél a múltban, ahonnan el kell szakadnunk. Nekem ebben segített a hipnoterápia, illetve Roland. Féltem tőle, nem tudtam mire számíthatok. Nehezen szántam rá magam, de a \"kezelés\" után szó szerint újjászületve megtaláltam önmagam, kitűztem a jövőre vonatkozó céljaim és gőzerővel élem az életem!\"S. Edina...
Vélemények\"Mit mondhat az ember egy klienséről, aki hosszú éves, gyerekkorából hozott gondokat old meg, majd 360%-ot változtat életén, folytatva azt, hogy hipnoterapeuta kollégám lesz, és végül barátom. És Roland itt nem állt meg. Folyamatosan tanul, fejlődik egy tiszta lelkű kiegyensúlyozott ezoterikus, energia és lélek gyógyító lett. Aki segíti az embertársait, hogy ugyanazon vagy hasonló változásokon vezesse keresztül őket, életük és egészségük javulásában.Őszinte szívvel, tisztelettel ajánlom szolgáltatásait és büszke vagyok, hogy barátom, kollégám évek óta.\"Kun Attila CCHt., Direktor Magyar Hipnózis Akadémiahttp://www.magyarhipnozisakademia.com/...